Skocz do zawartości

Primary: Sky Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Secondary: Sky Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Pattern: Blank Waves Squares Notes Sharp Wood Rockface Leather Honey Vertical Triangles
982x120-2 982x120-2
Witamy na Real Body Forum
Zarejestruj się, aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcji forum. Kiedy stworzysz konto i zalogujesz się, będziesz w stanie tworzyć tematy, odpowiadać na istniejące wątki, przyznawać punkty reputacji innym użytkownikom, prowadzić prywatne wiadomości, ustawiać osobiste statusy, zarządzać swoim kontem i o wiele więcej. Ta informacja zniknie automatycznie po zalogowaniu.
Zaloguj się Załóż konto
Zdjęcie

Zapytaj Mariusza Tomczuka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#41
maly

maly

    Nowy

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Ja mam pytanie co do treningu. Na czym bardziej sie skupic? Na progresie ciezaru z trening na trening czy na lepszym czuciu miesniowym i niekoniecznie zwiekszanie ciezaru na kolejnych treningach ?



#42
Maniek

Maniek

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 postów

Technika ponad ciężar! Stawiasz przede wszystkim na czucie, da to większe i oczekiwane rezultaty. Co za tym idzie, będziesz mógł stopniowo zwiększać ciężary kiedy Twoja technika będzie już optymalnie ogarnięta.

Ja z wyjątkiem siadów, wcale nie używam ogromnych ciężarów. Po co robić klatkę ciężarem, przy którym będziesz angażował zamiast samych mięsni piersiowych barki i tricepsy? Nie ma to sensu.

 

Polecam skupić się na technice i czuciu mięsnia i optymalizowaniu skurczów mięsniowych.

 

Pozdro.



#43
GO_SZYMI

GO_SZYMI

    Nowy

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Witam serdecznie! Mariusz mam pytanie odnośnie wyjścia z okresu redukcji i przejścia na budowanie masy, a mianowicie jak wygląda to u Ciebie? Czy preferujesz powolne wychodzenie z ujemnego bilansu kalorycznego oraz stopniowym skracaniu czasu treningu aerobowego (jeżeli tak, to jakie są to ilości kcal na + i ile kaario mniej w stosunku do końcówki redukcji), czy starasz się maksymalnie wykorzystać ,,okno anaboliczne" powstałe w wyniku restrykcyjnej redukcji i dokładasz duże ilości kcal. Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o jakieś 3-4dni obżarstwa po zawodach tylko ten dalszy etap :P Czy może po redukcji stawiasz na roztrenowanie i dopiero masa ?



#44
Maniek

Maniek

    Gaduła

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 postów

Cześć.

 

W tym roku wyglądało to tak, że po zakończeniu sezonu, czyli momencie gdzie wiedziałem, że już nigdzie nie będę startował i nie mam żadnych innych sesji i występów gdzie forma musi być zbliżona do startowej, podjadłem kilka dni, złapałem wagę, odpocząłem i na 3-4 tygodnie wchodziłem na ciężkie treningi. Cardio calkowicie odstawiłem i skupiłem się na treningach siłowcyh, czyli od razu więcej cieżarów i dużo żarcia. Tak jak napisałeś, staram się zawsze wykorzystać tzw okno anaboliczne gdzie organizm chłonie wszystko jak gąbka. Powiem szczerze, że już drugi raz stosuję tę zagrywkę i serio można zrobić trochę mięsa po takim wymóżdżeniu poredukcyjnym. Później schodze trochę z cięzarów i robiłem roztrenowanie, praktycznie calkowity off od supli itp po to aby dać odpocząć po ciężkich przygotowaniach ktore trwały kilka miesięcy. Po 2 miesiącach kiedy widze, że ciało i mięsnie zaczynają wyglądać gorzej, wszedlem na konkretne masowanie i będę to ciągnął do konca stycznia.

 

Podsumowując, nie robię jakichś reverse diet itp. a to dlatego, że caly czas muszę dokładać mięsa i nie mam jak być w formie cały rok. Co prawda w tym roku już pilnowałem od początku żeby się nie ulać od razu tak że nie widać kostek i udało mi się tego uniknąć. 

 

Mam nadzieję, że taka odpowiedź Cię usatysfakcjonuje? ;-)



#45
GO_SZYMI

GO_SZYMI

    Nowy

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Cześć.

 

W tym roku wyglądało to tak, że po zakończeniu sezonu, czyli momencie gdzie wiedziałem, że już nigdzie nie będę startował i nie mam żadnych innych sesji i występów gdzie forma musi być zbliżona do startowej, podjadłem kilka dni, złapałem wagę, odpocząłem i na 3-4 tygodnie wchodziłem na ciężkie treningi. Cardio calkowicie odstawiłem i skupiłem się na treningach siłowcyh, czyli od razu więcej cieżarów i dużo żarcia. Tak jak napisałeś, staram się zawsze wykorzystać tzw okno anaboliczne gdzie organizm chłonie wszystko jak gąbka. Powiem szczerze, że już drugi raz stosuję tę zagrywkę i serio można zrobić trochę mięsa po takim wymóżdżeniu poredukcyjnym. Później schodze trochę z cięzarów i robiłem roztrenowanie, praktycznie calkowity off od supli itp po to aby dać odpocząć po ciężkich przygotowaniach ktore trwały kilka miesięcy. Po 2 miesiącach kiedy widze, że ciało i mięsnie zaczynają wyglądać gorzej, wszedlem na konkretne masowanie i będę to ciągnął do konca stycznia.

 

Podsumowując, nie robię jakichś reverse diet itp. a to dlatego, że caly czas muszę dokładać mięsa i nie mam jak być w formie cały rok. Co prawda w tym roku już pilnowałem od początku żeby się nie ulać od razu tak że nie widać kostek i udało mi się tego uniknąć. 

 

Mam nadzieję, że taka odpowiedź Cię usatysfakcjonuje? ;-)

Dziękuję! Bardzo satysfakcjonuje mnie odpowiedż nie spodziewałem się tak wnikliwej odpowiedzi, wielu zawodników robi z różnych kwestii tajemnicę, a tu czarno na białym i rzetelnie opisane.
 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych